Anny Schilder vindt het heel erg dat ze borstkanker heeft. "Ze is kwaad en snapt niet waarom het haar moet overkomen", zegt collega Jan Keizer. 

Maandag kwam naar buiten dat de 55-jarige Schilder borstkanker heeft en uit voorzorg chemotherapie moet ondergaan. De zangeres werd een tijdje geleden al geopereerd.

Keizer kan zich goed verplaatsen in de zangeres, met wie hij sinds 2010 optreedt als duo. De Volendamse zanger had vijftien jaar geleden ernstige hartproblemen en snapt daardoor hoe Schilder zich nu voelt.

"Het is in het begin moeilijk te beseffen en je probeert je er tegen te verzetten", zegt de 65-jarige Volendammer, die er na een hartoperatie bovenop kwam.

Optredens

De zanger schrok erg toen hij hoorde dat Schilder, met wie hij ook bij BZN zat, ziek is. "Het hakt er wel in natuurlijk. Maar het gaat goed met haar." De zangeres hoeft vooralsnog niet alle geplande optredens af te blazen. "Maar Anny heeft niet de drang zichzelf het podium op te dwingen als het niet gaat. Gezondheid is het allerbelangrijkst."

Zelf putte Keizer veel kracht uit het maken van muziek toen het slecht ging met zijn gezondheid. "Ik merkte toen dat het fijn was om op het podium alles even te vergeten", vertelt de zanger. "Muziek geeft je kracht. We vinden het allebei het allerleukste dat er is. Er is niets mooiers dan op het podium te staan."