Lange Frans heeft excuses aangeboden voor één van zijn tweets over de aanvallen op Islamitische Staat (IS). "De tweet dat ik over een mogelijke aanslag in Nederland geen traan zou laten, die was wat boud."

Dat zei hij in zijn radioprogramma op Slam! FM.

Lange Frans veroorzaakte een flinke rel door via Twitter zijn mening te geven over de terroristen van IS. Hij zei verder dat 'heel IS is opgezet door de CIA'. "Weet je hoe je aanslagen in NL kan voorkomen? Geen oorlog voeren in het buitenland."

"Tegen mensen die we niet kennen, ons niks hebben gedaan en hoogstwaarschijnlijk ook een normaal leven willen leiden. En mocht er wel wat gebeuren, dan is het onze eigen schuld."

Frans wijdde tientallen tweets aan het onderwerp en zette zijn woorden kracht bij met enkele YouTube-filmpjes. De berichtjes kwamen hem op veel kritiek van andere twitteraars te staan.

De 34-jarige artiest zou via e-mail zelfs doodsbedreigingen hebben ontvangen. Op Slam! FM nuanceerde hij zijn tweets enigszins en wees hij tegelijkertijd met een beschuldigende vinger naar de media.

Gedachten

De rapper vindt dat hij slechts zijn gedachten heeft geventileerd. "Als ik die tweets in een vragende vorm had gesteld, dan was er niets aan de hand geweest, want dan had ik de stelling geponeerd, in plaats van dat ik stelling had genomen. Als kranten, websites en andere twitteraars daar vervolgens dingen uithalen om er een verhaal van te maken, dan is dat niet per definitie mijn verantwoordelijkheid."

"Maar het is nooit mijn bedoeling geweest om haat of paniek te zaaien, juist het tegenovergestelde", benadrukte Lange Frans. "Ik ben iemand die niet alles gelooft wat hij in de krant leest of op het NOS-journaal ziet.

Dit is bekend en dat heb ik ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik blijf geloven dat we als mensheid in 2014 geen oorlog hoeven te voeren om fossiele brandstoffen en geloof."

Wel begrijpt hij dat zijn tweet over een eventuele aanslag in Nederland voor 'sommige mensen' te ver ging. "Daar wil ik wel echt mijn excuses voor aanbieden. Sorry. Burgerslachtoffers, aan welke kant dan ook, zijn nooit goed. Ik ben sowieso niet voor dode mensen, maar levende mensen. Want die kunnen elkaar knuffelen, muziek maken en gezellig dansen."