Prinses Irene viert dinsdag in familiekring in Zwitserland haar 75e verjaardag.

De mijlpaal is geen reden het kalmer aan te doen, zo liet de prinses vorige week nog weten in een vraaggesprek met de EO. ''Ik sta midden in het leven”, aldus Irene.

In het interview erkende de prinses, die één jaar jonger is dan haar oudste zus Beatrix, dat de troonswisseling vorig jaar haar een iets 'grotere vrijheid’ gaf omdat ''wij als generatie nu meer in de schaduw staan.” Het had indirect invloed, aldus Irene, die overigens al vijftig jaar geleden door haar huwelijk met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma uit de lijn van troonopvolging stapte.

De in Wijk bij Duurstede woonachtige Irene is op tal van terreinen actief, waarbij de natuur, en meer in het bijzonder de beleving, de bewustwording en de bescherming daarvan, de rode draad vormt. De prinses wil mensen dichter bij de natuur brengen, en heeft daartoe onder meer het Natuurcollege opgericht.

De vier kinderen van prinses Irene zijn getrouwd en Irene heeft zes kleindochters. Haar jongste zoon prins Jaime werd vorige maand Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel, het Vaticaan.