Als het aan een aantal leden van het Russische parlement ligt, vestigt acteur Gérard Depardieu zich op de Krim.

De Franse acteur, die begin vorig jaar een Russisch paspoort kreeg, zei vorige week dat hij biowodka wilde gaan stoken.

Leden van het parlement zien voor Depardieu een toekomst weggelegd als wijnboer op de Krim, schrijft de krant Izvestia.

De parlementsleden stellen voor een speciaal overheidsorgaan in het leven te roepen dat de wijnproductie in de Krim regelt. Depardieu, die niet vies is van een glaasje wijn, zou de ideale man zijn om die organisatie te leiden. Het plan is voorgelegd aan Sergej Aksjonov, de premier van het autonome schiereiland dat eerder dit jaar door Rusland werd geannexeerd.

Symbool

"Gérard is tegenwoordig niet alleen een symbool van de Franse film en de Franse charme, maar ook van de Russische vrijgevigheid", stelt parlementslid Igor Zotov. "Het zou voor de regio erg goed zijn als Depardieu, die wereldwijd bekendstaat als wijnkenner, aan het hoofd staat van een overheidsinstelling die de wijnproductie op de Krim stuurt."

De 65-jarige Depardieu zou een kopie van het ingediende plan hebben ontvangen, maar heeft nog niet gereageerd. De acteur verliet Frankrijk in 2012 uit woede om een extra belasting voor de rijken, die uiteindelijk toch niet werd doorgevoerd. De Russische president Vladimir Poetin bood Depardieu een paspoort aan, wat hij met beide handen aanpakte.

Sinds zijn vertrek naar Rusland heeft Depardieu al verschillende toekomstplannen gesmeed. Zo was hij van plan een restaurantketen te openen en zou er een lijn met keukengerei van de hand van de Fransman komen.

Het conflict in Oost-Oekraïne