Conchita Wurst, de winnares van het Songfestival die werd geboren als Tom Neuwirth, vindt het "soms heerlijk om weer even Tom te worden".

Dat zegt ze maandag in De Telegraaf.

Wurst is komend weekend in Nederland. Zaterdag vaart ze mee tijdens Gay Pride en zondag geeft ze een optreden op het Rembrandtplein. "Ik ben er trots op dat iedere homo in de wereld nu weet wie ik ben."

Aan de krant vertelt Wurst dat soms best een overweldigende gedachte te vinden. "Het is natuurlijk allemaal heel snel gegaan. Ik ben er trots op dat ik als een rolmodel word gezien, maar maak me ook een beetje zorgen dat ik de verwachtingen niet helemaal kan waarmaken. Ook ik ben niet perfect, maar ik doe wat ik denk dat goed is."

Wurst zegt in het interview graag een misverstand de wereld uit te helpen. Er is nooit een transgenderoperatie geweest en die gaat er ook niet komen.

"Soms vind ik het heerlijk om weer even Tom te worden, aan het einde van de dag. Dat kan zelfs een opluchting zijn. Net als voor iedereen: thuiskomen, je werkkleding uittrekken en relaxen."

Geen eendagsvlieg

De bebaarde zangeres hoopt met haar binnenkort te verschijnen album te bewijzen dat ze geen eendagsvlieg is.

"Het wordt een volwassen cd met veel mooie ballads in de geest van Shirley Bassey, Tina Turner en Cher en ook wat meer up-tempo nummers. Met wat af is, ben ik heel tevreden. Ik zou er graag een Grammy mee winnen. Dan weet ik wel dat mensen zeggen: 'Wát?! Wat denkt zij wel niet?' Maar ik heb in mijn leven grote doelen nodig."