Jan Smit kreeg een klap toen hij hoorde dat er bij manager Jaap Buys opnieuw kanker is geconstateerd. Toch is de Volendammer optimistisch over de vooruitzichten voor 'zijn tweede vader'.

Dat vertelt de zanger in De Telegraaf. "Deze keer is het waarschijnlijk na drie bestralingen weg. Daar hopen we op."

Afgelopen jaar werd bij Buys zijn maag verwijderd nadat er kanker in was gevonden en nu heeft hij te horen gekregen dat er een 'plekje' op zijn longen zit.

Voor Smit nog geen reden tot paniek. "Wat hij op zijn longen heeft is gelukkig maar een heel klein plekje dat waarschijnlijk heel goed te bestrijden valt. Deze week is Jaap drie keer bestraald."

"Het valt natuurlijk niet mee dat bijna een jaar nadat zijn maag werd verwijderd, opnieuw zo'n diagnose wordt gesteld. Maar met kanker schijnt het net zo te zijn als met andere vormen van tegenslag: het komt nooit in één keer, maar altijd in stukjes. Wat ik mooi vind aan Jaap is dat hij altijd strijdvaardig is. Jaap is niet voor de poes om het zo maar te zeggen."

Extra opa

Waar Buys voor Smit een soort tweede vader is, is hij voor de kids van de zanger een extra opa. "De band tussen hem en de kinderen is heel goed, maar wel anders. Ik ben echt opgegroeid met Jaap en heb veel van hem geleerd."

"Mijn kinderen maken hem op een andere manier mee, maar noemen hem wel bappie (opa) Jaap. Jaap is stapelgek op ze en zij op hem. Hij moet ook altijd zijn kunstgebit voor ze uitdoen, haha. 'Bappie Jaap zijn tanden zitten los!' Nou, daar kunnen ze met hun verstand niet bij. Dus als Jaap hier is en ze beginnen erover, val ik ze altijd bij. Dan roep ik: 'Kom op Jaap, eruit met dat gebit, niet zo flauw doen.' Nou en hup, daar gaat het. Liggen die kinderen helemaal dubbel."