Michael van der Plas heeft een taakstraf van zestig uur opgelegd gekregen door de rechtbank van Den Haag. De man van Barbie is veroordeeld voor het afleveren van drugsresten.

De echtgenoot van de realityster komt er daarmee goed vanaf: het Openbaar Ministerie (OM) had een celstraf van tien maanden tegen hem geëist.

Van der Plas zou in het bezit zijn geweest van speed en marihuana en zou in het bezit zijn geweest van een automatisch vuurwapen.

Voor het handelen in harddrugs en het bezitten van een automatisch vuurwapen is de realityster vrijgesproken. Volgens de rechter was voor beiden zaken te weinig bewijs.

Dubbel gevoel

De realityster zelf heeft een dubbel gevoel over de uitspraak, zegt zijn manager Jake Hampel. "Aan de ene kant zijn we opgelucht, want hij is vrijgesproken van wapenbezit en de handel in harddrugs. Maar aan de andere kant hadden we gehoopt op vrijspraak op alle punten."

Of Van der Plas in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk. "Daar gaan we even heel rustig over nadenken." 

Barbie en haar man blijven gewoon op de buis met een realityshow. "We keuren het niet goed wat hij heeft gedaan, maar voor ons is dit geen reden om te stoppen", zegt een woordvoerder van RTL.