Adèle Bloemendaal is getroffen door een zware beroerte. De 81-jarige comédienne is inmiddels uit coma en werkt hard aan haar revalidatie, maar ze moet van ver komen.

Het is zelfs de vraag of ze ooit nog zal kunnen praten, schrijft De Telegraaf.

Bloemendaal was juist verhuisd naar een Amsterdams verzorgingstehuis, om te beginnen aan haar nieuwe leven. Ze werd eerder al getroffen door diverse tia's, een hersenbloeding en had hartritmestoornissen. Bloemendaal werd bewegingsloos gevonden op de vloer van haar badkamer.

"Kort daarvoor moet zij door die heel zware beroerte getroffen zijn en is ze in comateuze toestand naar het ziekenhuis gebracht", zegt een lid van het clubje vrienden dat voor afleiding zorgt en met haar boodschappen deed.

"We hebben eerst besloten het maar stil te houden omdat de situatie zo onzeker was en er elk moment nog slechter nieuws kon komen. Ze is er slecht aan toe. Maar inmiddels is ze niet alleen van de intensive care af, maar ook al overgebracht naar een revalidatiecentrum waar Adèle opnieuw zal moeten leren spreken en lopen", zeggen de vrienden van Bloemendaal.

Uitdaging

"Dat wordt nog een hele uitdaging voor haar, want sinds ze haar ogen weer opende, heeft zij geen woord meer uitgebracht. En het is de vraag of ze ooit weer zal kunnen praten. Ze ligt daar maar, het is zo triest om te zien."

Nu de comédienne in het revalidatiecentrum is, zal pas goed kunnen worden gekeken hoe groot de schade precies is. "Het is afwachten hoe ze reageert op de therapieën die haar te wachten staan om de oude Adèle weer zo veel mogelijk terug te krijgen", zeggen haar vrienden.