Conchita Wurst, de Oostenrijkse 'vrouw-met-baard' die dit jaar het Eurovisiesongfestival won, vaart mee tijdens de Gay Pride in Amsterdam.

Dat hebben de organisatoren van de botenparade vrijdag bekendgemaakt.

De zangeres staat op 2 augustus op de boot van Gay Care Amsterdam, een thuiszorgorganisatie voor homoseksuelen. Een dag later geeft ze een optreden op het Rembrandtplein in Amsterdam.

Gay Care Amsterdam heeft de 25-jarige Tom Neuwirth, zoals Wurst in het echt heet, uitgenodigd en de zangeres heeft de uitnodiging aanvaard. ''Zij is op dit moment hét symbool voor diversiteit en openheid in Europa'', zegt directeur Jan Nieuwenhuis in een verklaring.

Einde van Europa

Conchita Wurst won het songfestival begin mei met overmacht. Haar lied Rise Like A Phoenix kreeg meer punten dan Ilse DeLange en Waylon uit Nederland, de naaste rivaal. Wurst droeg de winst op aan ''iedereen die gelooft in een toekomst van vrede en vrijheid''.

De overwinning deed vooral in Oost-Europa veel stof opwaaien. De Servisch-Orthodoxe Kerk gaf Conchita Wurst de schuld van overstromingen op de Balkan. Volgens de Russische ultranationalist Vladimir Zjirinovski vormde de zege het einde van Europa.

''Er zijn geen echte mannen en vrouwen meer in Europa'', zei Zjirinovski. Vicepremier Dmitri Rogozin zei dat het pro-Europese Russen ''hun toekomst toont, een bebaard meisje''.

Eerder al had Rusland geprobeerd Conchita te laten weren uit de competitie. Ook werden petities in Rusland, Wit-Rusland en Armenië opgezet om de Oostenrijkse act in ieder geval in die landen van de buis te houden.