Morgan Freeman wil dat mensen meer condooms gebruiken. Hij vindt de wereld te vol. "We moeten gaan nadenken over hoe hard de wereldbevolking groeit, dat we, zo is het gewoon, met te veel zijn."

Dat zegt de acteur tegen Metro.

"Maar ja, dan hebben we weer de geloofsovertuigingen, die zeggen dat dat een zonde is. Dat is gewoon stompzinnig. En die quote mag je opschrijven!", vertelt Freeman vastbesloten. Zelf heeft de acteur overigens vier kinderen.

In zijn nieuwe film Transcendence gaat het over de functie van technologie in de wereld. "Technologie heeft ons tot nu toe veel goeds gebracht. We worden ouder, de kwaliteit van ons leven is hoger." Toch denkt Freeman dat we hier nog de 'zure vruchten' van gaan plukken.

"Ik heb dit al vaker gezegd, en blijf er op hameren: er zijn nu zeven miljard mensen afhankelijk van de natuurlijke bronnen van de aarde, en dat aantal groeit exponentieel. We nemen en nemen; door het regenwoud te kappen, de oceanen leeg te vissen, ons afval te dumpen. En nog wil elk land zijn populatie hoog houden."

Ontwikkelingen

Freeman benadrukt dat hij niet tegen technologische ontwikkeling is. "Hell no! Ik wil het licht aandoen door op een knopje te drukken, de kraan opendraaien als ik dorst heb. Ik wil in mijn elektrische auto stappen, en van mij mag dat ding zichzelf ondertussen leren rijden.

Maar, net als in de film, is er een grens. En dat is dat ík de beslissingen maak in mijn auto", vertelt Morgan die nog een ander probleem aanstipt. "We verliezen het contact met elkaar. En dat heeft weer te maken met mijn punt over de wereldbevolking. Er is gewoon te weinig plek op aarde."