Robert De Niro kon zijn tranen niet bedwingen tijdens een interview over zijn vader, een homoseksuele kunstenaar over wie hij een documentaire maakte.

"Ik word er emotioneel van, ik weet niet waarom", zei De Niro nadat het blad Out hem vroeg naar het feit dat hij naar zijn vader is vernoemd.

"Het was mijn verantwoordelijkheid", zegt de 70-jarige Hollywoodster over Remembering The Artist: Robert De Niro, Sr., waarin hij onder meer fragmenten uit zijn vaders dagboeken deelt en zo veel over zijn worsteling met zijn geaardheid publiekelijk maakt.

"Het was waarschijnlijk moeilijk voor hem, in die generatie en afkomstig uit een klein plaatsje", vertelt De Niro. "Ik was me er nooit zo van bewust. Ik wou dat we er meer over hadden gepraat."

De Niro's ouders scheidden kort na zijn geboorte, maar zijn goede vrienden gebleven. Twintig jaar geleden overleed zijn vader aan kanker. De acteur heeft het appartement en het atelier in New York waar hij als laatste woonde altijd in de originele staat in stand gehouden.

"Dat heb ik gedaan voor de kleinkinderen en mijn jonge kinderen, die hun opa nooit hebben gekend", zegt De Niro. "Ik hou van dingen die niet veranderen."

Naast de dagboeken gebruikte De Niro voor zijn documentaire opnames van een filmmaker die zijn vader een tijdje volgde in de jaren zeventig. Remembering The Artist: Robert De Niro, Sr. gaat op 9 juni in première bij HBO.

Bekijk de trailer: