AMSTERDAM - Prinses Margarita onderneemt stappen om haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn te beëindigen. Ook spijt het haar dat ze met haar publicaties in tijdschrift HP/De Tijd het vertrouwelijk karakter van "haar familieleven" heeft geschonden. Dat heeft haar advocaat G. Kemper vrijdag naar buiten gebracht.

In de speciale verklaring reageert hij op eerdere berichten van vrijdag dat vorige week een tas met persoonlijke gegevens van de prinses is gestolen. In de verklaring staat bovendien dat haar financiële situatie reden tot zorg geeft.

De advocaat wil meer persoonlijke aspecten niet naar buiten brengen. "Het feit dat die gegevens wellicht op straat liggen, maakt dat niet anders", stelt Kemper. Diverse roddelbladen hebben deze week de gestolen tas met de persoonlijke gegevens aangeboden gekregen.

In de verklaring benadrukt Margarita dat ze door de inmenging van de overheid op haar privé-leven zelf buiten proporties heeft gereageerd. In een reactie hierop heeft zij zelf de privacy van anderen geschonden. Ze vindt dat ze daarmee in het bijzonder haar familieleden "onnodig" heeft gekwetst.

Margarita hoopt dat de media haar voortaan met rust laten zodat ze een nieuw leven kan opbouwen.

Op 12 februari 2003 zorgde Margarita voor een rel binnen de koninklijke familie. De dochter van prinses Irene verhaalde in HP/De Tijd over een hoogoplopende familievete tussen haar en haar man enerzijds, en haar moeder Irene, vader Carlos Hugo en op de achtergrond koningin Beatrix anderzijds. Oorzaak van het conflict zou zijn dat de familie Edwin de Roy van Zuydewijn niet zag zitten als echtgenoot van Margarita.

Met de verklaring van vrijdag lijkt Margarita aan te sturen op een verzoening met koningin Beatrix. Of daarvan inderdaad sprake is, kon de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag aan het eind van de middag nog niet zeggen.

In de gestolen tas zaten mogelijk een opschrijfboekje met telefoonnummers van leden van het Koninklijk Huis waaronder het mobiele nummer van de koningin, correspondentie tussen Margarita en De Roy van Zuydewijn, medische gegevens en persoonlijke notities. Volgens de advocaat gaat het niet zozeer om een tas, maar werd ongeveer een week geleden uit Margarita's auto in Amsterdam een soort agenda ontvreemd.

Kemper probeert de privé-gegevens zo snel mogelijk terug te krijgen. Op wat voor manier de advocaat dat van plan is, wilde hij niet zeggen. De weekbladen Story, Privé en Weekend hebben ze geweigerd aan te nemen omdat ze vermoedden dat het om diefstal ging.