Steeds meer grote Amerikaanse entertainmentclubs en -organisaties weigeren voortaan de Dorchester-hotelketen van de homofobe sultan van Brunei te gebruiken voor hun bijeenkomsten, conferenties en events.

Het Motion Picture & Television Fund, dat elk jaar de avond voor de Oscars een groot feest in het Beverly Hills Hotel geeft, heeft laten weten deze jarenlange traditie af te breken zolang de sultan zijn strenge anti-homowetten niet intrekt.

Dat meldt The Hollywood Reporter maandag. In het comité achter dit feest zitten machtige Hollywoodsterren als Will Smith, Tom Cruise, Matthew McConaughey, Jamie Foxx, Sandra Bullock en Jeffrey Katzenberg.

Eerder dit weekend maakte ook Sir Richard Branson, de oprichter en baas van de Virgin Group, al bekend dat hij geen feesten en bijeenkomsten in de Dorchester-hotels meer zal organiseren zolang de wetten van de sultan van kracht zijn.

Ook talloze homo- en mensenrechtenorganisaties hebben geplande meetings in de chique hotels gecanceld.

Ellen DeGeneres

De stroom aan boycotverklaringen volgt na oproepen van invloedrijke homoseksuele sterren als Ellen DeGeneres en Stephen Fry. Zij willen hiermee protesteren tegen de shariawetten die de sultan onlangs in Brunei heeft ingevoerd. Hierdoor kunnen homoseksuelen en lesbiennes worden gestenigd.

De rijke sultan kocht onlangs de keten waar onder meer het Beverly Hills Hotel, het Dorchester in Londen en het Le Meurice in Parijs bijhoren.

Op diverse grote homowebsites zijn lijsten gepubliceerd met alle hotels die tot de keten van de sultan behoren. Op 5 mei wordt er voor het Beverly Hills hotel in Los Angeles een grote demonstratie gehouden.