Mirror heeft een niet eerder uitgezonden opname van Top Gear in handen waarin presentator Jeremy Clarkson het woord 'nigger' zou gebruiken. De Brit heeft al laten weten het woord "nooit in de mond te nemen".

Op Twitter schiet de Brit meteen in de verdediging en zegt dat de krant 'dit keer veel te ver is gegaan' en dat hij het woord nog nooit heeft gebruikt en het ook nooit zal gebruiken.

Op de beelden is te zien dat Clarkson tussen twee sportauto's staat en het aloude "eeny, meeny, miny, moe.." gebruikt om een keuze tussen de twee wagens te forceren.

Na het versje mompelt Clarkson iets en volgens Mirror zegt hij "Catch a nigger by his toe, when he squeals, let him go." Op Twitter suggereren volgers van Clarkson dat hij niet 'nigger' zei, maar 'Nissan'. Mirror zegt audioanalisten te hebben ingehuurd en die beweren dat Clarkson wel degelijk uit de bocht is gevlogen.

Bekijk het fragment uit Top Gear:

Context

Waar het nu vooral op een ruzie tussen Mirror en Clarkson lijkt uit te draaien, waarschuwen advocaten in de krant dat de gevolgen voor de presentator weleens veel groter kunnen zijn.

"Het gaat om de context waarin hij het heeft gezegd. Als een collega zich erdoor gekwetst voelt, kan Clarkson in de problemen komen", vertelt advocate Lucy Scott Moncrieff. Haar collega Lawrence Davies gaat een stap verder. "Clarkson moet ontslagen worden, ongeacht zijn waarde voor de BBC. Dat woord gebruiken is onacceptabel."

Het is niet de eerste keer dat de presentator vanwege dergelijke uitspraken in opspraak komt. Enkele dagen eerder werd Clarkson al beticht van racistische uitspraken tegenover Aziatische mensen. De BBC ontving in die zaak ook een formele klacht.

Bekijk drie andere controversiële momenten met Jeremy Clarkson