Burgemeester Onno Hoes van Maastricht en sportjournalist Barbara Barend varen dit jaar mee met de botenparade van de Amsterdam Gay Pride.

Zij stappen op zaterdag 2 augustus op de Joodse boot, die dit jaar voor het eerst meevaart tijdens het grootse homo-evenement.

De openlijk homoseksuele Hoes en Barend hopen hiermee de zichtbaarheid en de verbondenheid van de Joodse homo's, lesbiennes, biseksuele en transgenders te vergroten. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

Het meevaren van de Joodse boot maakt deel uit van het driedaagse internationale evenement Exodays, dat tijdens de Amsterdam Gay Pride plaatsvindt. Exodays is een nieuw netwerkinitiatief voor Joodse LHBT's.

Nieuwe organisatie

De Amsterdam Gay Pride vindt dit jaar voor de negentiende keer plaats. De verantwoordelijkheid voor het evenement ligt dit jaar voor het eerst in handen van een nieuwe organisatie.

De harde kern van vorige organisator ProGay, onder leiding van oud-directeur Irene Hemelaar, begon eind vorig jaar voor zichzelf na een verschil van mening met het bestuur over de te varen koers.