Jakhals Erik Dijkstra is in de problemen gekomen omdat hij een bierflesje op een rondvaartboot heeft gegooid. Volgens Het Parool heeft de waterpolitie naar aanleiding van het incident proces-verbaal opgemaakt.

"Hoe heb ik zo stom kunnen zijn om dat te doen", vraagt de presentator zich hardop af tegenover de NOS. 

In De Wereld Draait Door was vrijdagavond een item van De Jakhalzen te zien waarin Dijkstra het flesje naar een boot van Stichting Zonnebloem gooit. Daarna barstte een storm van kritiek los.

Dijkstra interviewde de zanger van de Duitse metalband Rammstein, die vroeg of hij zijn bierflesje van het balkon mocht gooien. "In een poging om grappig te zijn voor een tv-item gooide ik zelf mijn flesje naar beneden. Ik dacht toen dat het grappig was, maar toen ik het gisteren in de uitzending terugzag, dacht ik: dit is helemaal niet grappig."

"Het was een lichtgewicht aluminium fles en hij was ook leeg, het was niet een zware glazen bierfles", zegt Dijkstra. "Ik dacht, ach, het is gewoon een soort veredelde plastic fles die toch al leeg is." Maar bij het terugzien besefte hij dat het maar een haar heeft gescheeld of hij had een opvarende tegen het hoofd geraakt.

Meelopen

De Jakhals heeft inmiddels uitgebreid zijn excuses aangeboden aan Noud van Rooij, de directeur van De Zonnebloem, die laat weten ze te hebben aanvaard. "De directeur van stichting Zonnebloem stelde voor dat ik een of twee dagen zou meelopen, om het een beetje goed te maken en te zien wat voor werk ze doen", vertelt Dijkstra. "Ik heb gezegd dat ik dat heel graag zou doen."