Adèle Bloemendaal woont sinds deze week in een verzorgingstehuis in Amsterdam. De 81-jarige comédienne mocht haar twee Siamese katten meenemen.

"De eerste keer dat ik hier wakker werd, dacht ik: dit is het nu. Het is niet anders, hè?", vertelt Bloemendaal in De Telegraaf. "Oma is nu eenmaal niet meer de oude..."

Het was niet makkelijk om haar appartement aan de grachten te verlaten. "Maar gelukkig blijf ik wel in mijn eigen buurtje. Dat maakt het de moeite waard, en de katten en mijn boeken. Zonder dat alles, desperaat was ik geweest..."

Bloemendaal heeft naar eigen zeggen veel geluk gehad met haar nieuwe woning. "Er zitten mensen hier die ik mijn leven lang ken. Oude cafébazen, meiden van de Wallen. Hun pooiers. En Chinezen! Ik kan voor sapjes naar de kraam van mijn eigen groenteboer. O, en mijn nieuwe buurman... Drs. P! Ik woon naast de doctorandus! Dat was een hele ontdekking!"

Dementerend

De verhuizing heeft er aardig ingehakt, aldus de gepensioneerde artieste, maar het was wel nodig. "Het ging ook niet meer. Ik liet het gas branden en begon steeds meer dingen te vergeten."

Bloemendaal liet bijvoorbeeld haar huissleutel binnen liggen en stond daardoor voor een dichte deur. Een vriend van haar zoon moest te hulp schieten. "Ik ben dementerend, wordt gezegd. Maar lezen gaat nog goed."

Mocht Bloemendaal komen te overlijden, dan worden haar katten Max en Moritz overigens niet aan hun lot overgelaten. "Dan gaan ze naar een vriendin die goed voor ze gaat zorgen. Ja, wat moet je? Net tegen de tijd dat je weet hoe je moet leven, word je weggerukt. Dat is niet goed geregeld. Verre van."