SCHEVENINGEN - Precies veertig jaar na dato heeft het Kurhaus hotel op Scheveningen zondagmiddag het roemruchte concert van de Rolling Stones herdacht. De achthonderd genodigden maakten er ondanks de afwezigheid van Mick Jagger & co een nostalgische middag van, deze keer zonder enige serieuze wanklank.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Op 8 augustus 1964 was de sfeer een stuk minder gemoedelijk. Destijds braken de Stones hun eerste optreden op het Europese vasteland na amper vier liedjes af, omdat er ernstige ongeregeldheden waren uitgebroken. Relschoppers sloopten een deel van het interieur van de sjieke Kurzaal, waarop de politie keihard ingreep.

Paard

Volgens sommige getuigen zou er die avond zelfs een agent te paard in het Kurhaus zijn geweest om de relschoppers te verjagen. W. Taal, een van de agenten die destijds de orde probeerde te herstellen, noemde dit verhaal zondagmiddag onzin. "De collega met het paard is niet verder geweest dan de draaideur, aan de buitenkant van het Kurhaus."

Expositie

Tijdens de feestelijke herdenkingsbijeenkomst klonk vanzelfsprekend veel Stones-muziek. Radio 2 verzorgde een twee uur durende rechtstreekse uitzending en coverband Flip the Switch speelde een reeks klassiekers van de band, waaronder de vier liedjes die veertig jaar geleden in het Kurhaus werden gebracht door de echte Stones. In de galerij van de Kurzaal was een expositie ingericht met onder meer schilderijen van Rolling Stone Ron Wood, foto's en krantenartikelen uit augustus 1964.

I was here in '64

Het evenement was alleen toegankelijk voor genodigden. Fans die veertig jaar geleden ook aanwezig waren, hadden bij de entree een button opgespeld gekregen met de tekst 'I was here in '64'. N. van der Zwan uit Rijswijk, een van de buttondragers, kan zich het historische optreden nog goed herinneren. "Ik was toen 19 en voor het eerst bezocht ik een echt concert. Achterop de Puch met een jongen naar het Kurhaus. Het was ondanks de rellen gewéldig. Een beetje een sinistere sfeer. Op het moment dat de politie ingreep met honden, gingen de lichten uit en kon je weinig meer zien. Na afloop zat ik met een jongen in de tram die een stoelleuning uit zijn binnenzak haalde. Mijn vader was razend dat ik erbij was geweest, als dochter van een agent. Hij kon er niets aan doen, want hij lag op dat moment in het ziekenhuis..."

Blijven hangen

Van der Zwan waardeert de muziek van de Stones nog altijd. "Als ze weer in Nederland optreden, koop ik altijd een kaartje. Iedere keer denk ik dat het de laatste keer kan zijn." De herdenking is volgens Van der Zwan een aardig initiatief, hoewel ze niet te nostalgisch wil overkomen. "Ik ben meegegaan met de tijd en vind de muziek van nu leuker. Ik luister naar dezelfde muziek als mijn dochters. Hier zijn ook mensen die zijn blijven hangen, die alleen muziek uit die tijd leuk vinden. Van die houding houd ik niet zo."