Javier Guzman denkt niet dat hij in de toekomst weer alcohol gaat drinken of drugs gaat gebruiken. "Zonder een spoortje twijfel durf ik nu te zeggen: this is the one, ik val niet meer terug."

Dat zegt de cabaretier, die in 2012 afkickte van cocaïne, in het AD.

De 36-jarige Guzman, die jarenlang worstelde met verslavingen, denkt dat het komt omdat hij de laatste keer alleen is afgekickt voor zichzelf.

"Het allesbepalende verschil met mijn eerdere, minder geslaagde pogingen om te stoppen met drank of drugs is dat ik het nu enkel en alleen voor mezelf doe", zegt hij. "Eerder waren anderen dan toch mijn belangrijkste drijfveer. Dan werkt het niet. Het moet om mij gaan."

Waardevol

De cabaretier is niet clean geworden om anderen te behagen. "En ook niet om mijn moeder of broer geen pijn te doen. En zelfs niet om mijn dochter van negen, die bij mijn ex-vriendin woont, weer te mogen zien", somt Guzman op.

"Nee, het gaat nu om mij. Ik vind dat ik waardevol genoeg ben om een streep onder die zeventien jaar te zetten."

Voorstelling

In zijn voorstelling Delirium II, die tot en met 21 juni te zien is, vertelt de cabaretier openhartig over zijn cocaïneverslaving. "Ik kan niet ontkennen dat ik me verheug het af te ronden."

Guzman, die ook aan een boek over zijn verslavingen werkt, is daarna wel klaar met het onderwerp. "Het theater is geen openbare therapie, maar werkt in zekere zin wel therapeutisch."

De cabaretier durft niet volledig uit te sluiten dat hij nooit terugvalt, maar heeft wel alle vertrouwen. "Met de dag sta ik steviger, voel ik me krachtiger en krijg ik meer energie", legt hij uit. "En zo heb ik voor het eerst van mijn leven zin in de toekomst."