Prins Harry had het vorig jaar lichamelijk erg zwaar tijdens zijn trektocht naar de Zuidpool. Zo had de prins onder meer last van hoogteziekte. 

"Als je je zwakte toont aan Antarctica dan wordt daar misbruik van gemaakt", zegt de prins in een fragment uit het tweede deel van een documentaire die zondag wordt uitgezonden op de Britse zender ITV.

"Ik denk dat je daardoor langzaam afzwakt totdat je heel veel respect hebt en ik heb nu ook heel veel respect voor de Zuidpool", vervolgt hij. In de clip wordt de 29-jarige Brit door een arts onderzocht.

"Ik dacht dat ik gewoon door kon gaan zonder problemen en er voor anderen kon zijn."

Mentaal vlak

Harry, die twee weken samen liep met gewond geraakte ex-militairen, is teleurgesteld dat hij de tocht niet zonder kwalen heeft volbracht. "Ik ben gefrustreerd en teleurgesteld in mezelf. Het laat ook zien hoe sterk deze mannen zijn, zowel op fysiek als mentaal vlak", doelt de prins op zijn reisgezelschap.

Harry en zijn team bereikten de Zuidpool in december.

De mannen deden mee voor het goede doel, de Walking with the Wounded South Pole Challenge.

Het is niet de eerste keer dat de prins zich inzet voor een dergelijke onderneming. Twee jaar geleden trok hij al met gewonde ex-militairen naar de Noordpool.