Zaterdag hebben drie deelnemers aan een training van Emile Ratelband in Den Haag zich ernstig verwond. 

"Tijdens het onderdeel waarbij ze over hete kolen moesten lopen, hebben drie deelnemers tweedegraads verbrandingen opgelopen", zegt de persoonlijkheidstrainer.

"Het zag er vies uit hoor, mijn god", gaat de 65-jarige Ratelband verder. "We hadden in totaal 65 deelnemers. Deze zaten gewoon ergens halverwege. Maar het is naar, ik ben al gebeld dat ze niet kunnen lopen."

De training had als thema dat vrouwen superieur zijn aan mannen. "Dat is genetisch bepaald", zegt Ratelband stellig. "Ze kunnen niet alleen beter tegen pijn, maar hebben ook een beter geheugen en ze uiten hun gevoelens beter. Wij noemen dat dan vaak zeuren."

Gisteren werd het thema eens te meer bevestigd, vindt Ratelband. "Van de 65 deelnemers waren er 45 vrouw. Geen van de mannen durfde over die kolen te lopen. Die heb ik allemaal van onderuit de zak gegeven."

Niet opvolgen

Volgens de ontwikkelingsgoeroe zijn de verwondingen simpelweg te wijten aan het niet opvolgen van zijn instructies. "Ze hebben zich niet gehouden aan de stappen, ik doe het altijd voor. Eerst aarzelen ze, dan zeg ik: Doe het dan niet. Maar uiteindelijk gaan ze toch. Op zich is dat goed, zo overwin je je angsten, maar nu ging het dus bij een paar mis."

Volgens Ratelband ligt het vaak aan onzekerheid maar ook de angst om af te gaan. "Een andere vrouw had hiermee juist haar doorbraak. Die beseft nu dat ze in een relatie zit waar ze al jaren uit wil."

Ratelband is ervan overtuigd dat dit niet de laatste keer zal zijn dat iemand bij het 'vuurlopen' gewond raakt. In elk geval weet hij zich nog een voorval van zo'n tien jaar geleden te herinneren.

"Dat ging toen om tweeduizend studenten, waarbij zo'n 25 zich verwondden", vertelt Ratelband. "Ik had nog zo gezegd dat ze geen alcohol mochten drinken, maar mijn training was na een zesdaagse ontgroening. Die gasten voelden niets meer en dachten dat ze alles konden."