Justin Bieber komt regelmatig in het nieuws en meestal is dat niet vanwege zijn muziek. Een overzicht van de juridische problemen van het Canadese tieneridool.

In mei 2012 gaat het voor het eerst fout: Bieber krijgt het aan de stok met een paparazzo die een foto probeerde te maken van de zanger en zijn toenmalige vriendin Selena Gomez.

Hoewel de fotograaf geen aangifte doet, heeft Bieber volgens ooggetuigen flink op de man ingeslagen.

Een paar maanden later, in januari 2013, wordt duidelijk dat Bieber zijn handjes wel vaker laat wapperen: een voormalig bodyguard van de zanger meent in oktober te zijn geslagen en uitgescholden te zijn door het popidool en eist zo'n 320.000 euro.

Van een echte rechtszaak komt het uiteindelijk niet: in februari 2014 blijkt Bieber een deal te hebben gesloten met de beveiliger.

Buren

In maart 2013 vertelt een buurman van Bieber door de 20-jarige zanger te zijn geslagen. Het popidool zou daarna ook flink hebben gedreigd. De politie komt ter plaatse, maar uiteindelijk wordt er niemand gearresteerd of aangeklaagd.

Juni 2013: Bieber rijdt met zijn Ferrari een fotograaf aan. Hoewel de paparazzo gewond is, is er geen sprake van een levensbedreigende situatie en gaat de zanger uiteindelijk vrijuit. Uit onderzoek van de politie blijkt dat de paparazzo de situatie zelf gevaarlijk heeft gemaakt: hij is op de weg gaan staan om een goede foto van de zanger te krijgen.

De witte auto van de zanger zorgt vaker voor problemen: de hele zomer klagen buren dat Bieber veel te hard door een woonwijk rijdt.

In november 2013 is het een spuitbus die de zanger in problemen krijgt: Bieber wordt in zowel Brazilië als Australië aangeklaagd, omdat hij ongevraagd aan de slag is gegaan met graffiti. Tot een straf komt het uiteindelijk niet, maar de burgemeester van de Australische stad sommeert Bieber wel tot het verwijderen van de tekeningen.

Een limousinechauffeur meent in december 2013 door Bieber te zijn mishandeld. De zaak doet in april 2014 al eens de rechtbank aan, maar de uiteindelijke rechtszaak zal pas op 8 september plaatsvinden in Toronto.

Eieren gooien

Begin 2014 botst Bieber opnieuw met zijn buren: een buurman meent dat zijn huis door het popidool is bekogeld met eieren. De schade aan het huis van de buurman bedraagt zo'n 20.000 dollar. De politie neemt de zaak hoog op en doet een onderzoek in het huis van de zanger. Echte bewijzen voor het eiergooi-incident lijken er niet te zijn, maar wel wordt Biebers vriend Lil Za gearresteerd vanwege het in bezit zijn van xtc.

In juni komt het tot een aanklacht vanuit de buurman van Bieber, waarna de zanger een maand later een deal sluit: hij gaat akkoord met een proeftijd van twee maanden en moet een cursus woedebeheersing volgen. Daarnaast betaalt de zanger zijn buurman een bedrag van zo'n 80.000 dollar (64.392 euro).

In Miami gaat het in januari 2014 weer fout: Bieber wordt gearresteerd, omdat hij aan een illegale straatrace zou hebben meegedaan. De politie klaagt de zanger aan voor het rijden onder invloed, verzet tijdens een arrestatie en het rondrijden met een verlopen rijbewijs.

Uiteindelijk komt het in augustus tot een deal: Bieber moet de kosten van de rechtszaak betalen, plus een boete van 500 dollar. Daarnaast moet hij een cursus woedebeheersing volgen en gesprekken voeren met mensen wiens leven is aangetast door mensen die rondrijden met een glaasje teveel op.

Paparazzi

Begin augustus is er opnieuw een fotograaf die meent te zijn geslagen door de zanger. Aan entertainmentsite TMZ vertelt de paparazzo dat Bieber zijn bodyguard de opdracht had gegeven een geheugenkaart af te pakken, waarna de zanger op de man heeft ingeslagen en zijn camera heeft verwoest. Tot een rechtszaak komt het nog niet, maar dat zou nog kunnen gebeuren.

Aan het einde van dezelfde maand verschijnen verhalen dat Bieber ook de camera van een fan probeerde af te pakken en dat dat gefilmd zou zijn. De jongen zou ongevraagd foto's hebben gemaakt van Bieber en zijn geliefde Selena Gomez, toen Bieber daar achter kwam deed hij een poging de camera te stelen. De beelden van de woedeuitbarsting van Bieber zijn inmiddels overgedragen aan de politie.

Begin september komt naar buiten dat Bieber met een quad op een busje is geknald. De zanger wordt beschuldigd van gevaarlijk rijgedrag en agressiviteit. Op 29 september moet hij zich tegen de Canadese rechtbank verantwoorden voor de aanrijding.