Woody Allen ontkent dat hij zijn adoptiedochter Dylan Farrow heeft misbruikt. In een open brief noemt hij zijn ex-vrouw bovendien Mia Farrow "wraakzuchtig, hatelijk en kwaadwillig".

De brief werd vrijdag (Amerikaanse tijd) door de New York Times gepubliceerd.

De 78-jarige filmmaker schrijft dat de open brief die Dylan Farrow eerder deze week publiceerde "creatieve" passages bevat die "magisch lijken te zijn verschenen gedurende onze 21-jarige vervreemding".

De regisseur stelt in de brief dat Dylan Farrow is geïndoctrineerd door haar adoptiemoeder. ''Het is niet dat ik niet geloof dat Dylan ervan overtuigd is dat ik haar heb misbruikt. Als een kind vanaf haar zevende door een sterke moeder wordt verteld dat ze haar vader moet haten omdat hij een monster is die haar misbruikte, dan is het toch niet onvoorstelbaar dat ze erin is gaan geloven?’’, schrijft Allen.

Woede

''Natuurlijk heb ik haar niet misbruikt’’, vervolgt de regisseur. ''Ik houd van haar en ik hoop dat ze ooit begrijpt hoe ze is bedrogen door haar moeder die meer is geïnteresseerd in haar eigen woede dan het welzijn van haar dochter.’’

De regisseur vraagt zich verder af of Dylan Farrow bij het schrijven van haar brief ook geholpen werd door haar moeder: "De brief bevat zelfs een flauwe poging tot filmsterren hierbij te betrekken. Dat klinkt meer als Mia dan als Dylan."

Frank Sinatra

Allen gaat ook in op opmerkingen die zijn ex-vrouw vorig jaar maakte over hun zoon, Ronan Farrow. Volgens Mia zou Ronan de zoon van Frank Sinatra zijn, en niet van Woody Allen.

"Toegegeven, hij lijkt veel op Frank met zijn blauwe ogen en gelaatstrekken. Maar wat zegt dat? Dat Mia tijdens de voogdijzaak, onder ede heeft gelogen en hem ten onrechte heeft gepresenteerd als onze zoon."

Vrijspraak

Allen werd in 1992, nadat hij en Mia Farrow uit elkaar gingen, aangeklaagd wegens misbruik van hun adoptiedochter Dylan. Hij werd daarvoor vrijgesproken omdat er niet voldoende bewijs was. Dylan Farrow schreef afgelopen week voor het eerst over het vermeende misbruik van Allen.

Woody Allen zegt dat de brief zijn laatste woord over de kwestie zal zijn, en dat hij hoopt zijn band met Dylan Farrow ooit te herstellen.