In een ongebruikelijke persverklaring heeft het Belgische Koninklijk Paleis laten weten dat koning Filip geen dictator is. 

Het paleis verzet zich hiermee tegen de berichtgeving in het Belgische tijdschrift Dag Allemaal met op de omslag de vette kop 'Koning Filip tiranniseert heel zijn familie'.

Het Koninklijk Paleis reageert fel op het artikel, melden Vlaamse media woensdag. In het bericht vertelt een personeelslid anoniem dat de vorst zich zeer dominant gedraagt tegen het personeel van het paleis.

Filip zou allerlei vernederende regeltjes opleggen. Ook zou hij zijn ouders en zijn zus Astrid tiranniseren. Zijn ouders zouden niet meer welkom zijn in het koninklijk buitenverblijf Ciergnon. 

"Alle ­beweringen zijn compleet uit de lucht gegrepen. Koning Albert is nog steeds heel welkom op het kasteel van ­Ciergnon", meldt de persdienst van het paleis in de reactie. "De koning houdt er, toegegeven, een hoog werkritme op na. Hij en de koningin zijn er na de troonswissel werkelijk ingevlogen. Maar ze behandelen alle medewerkers met respect."

Volgens de Belgische krant De Morgen is een formele ontkenning van een persartikel "hoogst uitzonderlijk."