Emile Ratelband is dinsdagochtend door het gerechtshof van Den Haag veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van honderd uur vanwege een actie met een modelvliegtuig boven het Binnenhof in de hofstad.

Van de rechtbank kreeg hij eerder dezelfde straf opgelegd, maar daartegen ging Ratelband in beroep.

De 64-jarige positiviteitsgoeroe moet daarnaast een schadevergoeding betalen van bijna 17.000 euro. Ratelband liet het modelvliegtuigje bijna vier jaar geleden over het Binnenhof vliegen, waarna het tegen de windvaan van de linkertoren van de Ridderzaal aanvloog.

Ratelband liet het vliegtuigje over het Binnenhof vliegen ter promotie van een boek. Het is verboden er te vliegen. "De publiciteit is goed gelukt, maar het is een gevaarlijke en vooral dure grap gebleken", zei het OM twee weken geleden.

De dinsdag opgelegde straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. Alleen de geëiste schadevergoeding was met ruim 18.000 euro iets hoger.

Ratelband

Emile Ratelband is het niet eens met de schadevergoeding die hij moet betalen en overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De positiviteitsgoeroe werd dinsdag door het hof in Den Haag ook veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf, maar daar kan hij zich wel in vinden. 

"Die werkstraf is terecht, dat heb ik verdiend", zei de 64-jarige Ratelband. Hij zegt echter niet te weten hoe de schadevergoeding tot stand is gekomen. "Ik wilde zelf een offerte laten maken, maar dat mocht niet. En een contra-expertise werd ook geweigerd."