AMSTERDAM - Acteur/presentator Marc Klein Essink mag van de rechtbank in Amsterdam met een gerust hart een belangrijke rol spelen in een nieuwe ziekenhuisserie op Net5. In kort geding had de belangrijkste werkgever van Klein Essink, de Holland Media Groep (HMG), geëist dat hij niet voor de andere zender mocht gaan werken, omdat dat de 'goodwill' van HMG-zender RTL4 zou schaden.

De rechter bepaalde donderdag dat daarvan geen sprake is. Als presentator kan Klein Essink gewoon doorgaan met het maken van het RTL4-programma de Staatsloterijshow en daarnaast actief zijn als acteur in de nieuwe serie Trauma 24/7. Die ziekenhuisserie begint op 18 april. De rechter sloot zelfs niet uit dat de goodwill van RTL4 wordt gesteund door het acteerspel van Klein Essink, ook al is dat bij een andere zender.

Op initiatief van de HMG ontwikkelden de tv-producenten Endemol en IDTV een ziekenhuisserie. HMG koos uiteindelijk voor het idee van IDTV (werktitel: intensive care), terwijl Klein Essink al voor de Endemol-productie had gekozen. Hij kon dat doen op basis van een clausule in zijn contract met HMG, waarin is vastgelegd dat hij als presentator exclusief voor HMG werkt, maar niet als acteur. Endemol bood de serie vervolgens aan bij Net5.

Hoger beroep

HMG betwist de uitspraak van de rechtbank en bekijkt of hoger beroep mogelijk is. Volgens een woordvoerster was de clausule bedoeld voor acteerwerk op het gebied van film, reclame of een eenmalig optreden in een serie. Dat zou HMG Klein Essink ook de hele tijd hebben voorgehouden. Toch heeft het bedrijf nooit overwogen om Klein Essink als presentator van de Staatsloterijshow van het scherm te halen. Ook nu is dat niet het geval.

Tijdens het geding voerde de advocaat van HMG aan dat niet valt uit te sluiten dat Endemol met het contracteren van Klein Essink heeft geprobeerd HMG te dwingen voor de Endemol-serie te kiezen. Volgens de rechter is daar niets van gebleken.

HMG heeft de afgelopen periode een aantal (juridische) problemen met Endemol gehad. Zo werd een geding verloren over het programma Sport aan Tafel, sneuvelde het Endemol-programma Star Academy en besloot HMG-zender Yorin zelf een reallife-programma (The Bar) te gaan produceren. Normaal bestelde HMG dit soort programma's bij Endemol.