Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie heeft Michael Jackson de jongen die hij seksueel zou hebben misbruikt en diens familie in feite gevangen gehouden. Ook zou Jackson de jongen hebben gedwongen een video op te nemen die hem vrijpleit van misbruik.

In een Britse televisiedocumentaire waarin Jackson toegaf met kinderen in één bed te slapen was te zien dat Jackson en de jongen elkaars hand vasthielden. De film deed veel stof opwaaien.

Paniek

Jackson raakte in paniek en stelde hij alles in het werk om de jongen voor zich te winnen, zei openbaar aanklager Gordon Auchincloss dinsdag op een zitting van de rechtbank in Santa Monica.

De jongen werd samen met zijn familie opgehaald met Jacksons privévliegtuig en afgeleverd op Jacksons ranch Neverland. "Op Neverland mag iedereen laat opblijven en is er geen huiswerk. Doe wat je wilt, eet wat je wilt, blijf lang op - er zijn geen regels", zei Auchincloss.

Alcohol

Jackson gaf de jongen ook alcohol te drinken, en wist hem uiteindelijk bij zich in bed te krijgen, aldus Auchincloss, die verder stelde dat de vakanties die het gezin van Jackson kreeg, niet vrijwillig waren.

Jacksons advocaat Thomas Mesereau noemde het verhaal van het OM absurd. "Het idee dat ze gevangen werden gehouden en onder dwang met privévliegtuigen naar Florida vlogen om allerlei beroemdheden te ontmoeten is te belachelijk voor woorden. Een jury zou het weghonen." Volgens Jacksons advocaten gaat het het OM er alleen maar om "een grote beroemdheid neer te halen".

Uitstel

Het begin van het proces tegen de 45-jarige Jackson, die na betaling van drie miljoen dollar borg is vrijgelaten, staat nu gepland voor 13 september. Jacksons advocaten hebben om vier maanden uitstel gevraagd. Die tijd hebben zij naar eigen zeggen nodig om al het materiaal door te nemen dat het OM heeft verzameld.

Behalve Jackson heeft het OM vijf anderen in het vizier die medeplichtig zouden zijn aan samenzwering. Hun identiteit is niet bekend. Volgens het OM gaat het om vijf van Jacksons "handlangers, huurlingen en boeven".