Noortje Herlaar heeft soms grote behoefte om zich terug te trekken. "Even weg uit de hectiek van een stad als Amsterdam, het liefst vier weken achter elkaar."

De 28-jarige actrice verbleef voor de in september te verschijnen komedie Wonderbroeders geruime tijd in een klooster.

"Volgens mij is een tijdje zonder mobieltje en Twitter voor de meeste mensen heel goed", gaat ze verder. "Van mijn generatie neemt haast niemand meer de tijd om tegenover elkaar te zitten en gewoon te praten."

Wonderbroeders gaat over een vijftal monniken dat wil voorkomen dat hun klooster wordt omgebouwd tot wellness center. Om genoeg geld bijeen te sprokkelen hebben ze echter een wonder nodig. Het scenario is van Martin van Waardenberg, die ook een van de hoofdrollen speelt, naast Egbert-Jan Weeber, Thomas Acda, Ton Kas en Kees Hulst.

Wonderen

De actrice vindt zichzelf heel nuchter, maar gelooft wel in wonderen. "Zoals bij de liefde, of als ik op het podium sta en alles komt heel mooi samen met mijn medespelers, dat het echt boven zichzelf uitstijgt. Dat is een wonderlijk gevoel."

Ook de geboorte van een kind vindt Herlaar in feite een wonder. "Dat werd weer duidelijk bij de geboorte van mijn neefje. Ik zag hoe mijn broer veranderde toen hij vader werd en welke invloed dat op onze hele familie had."

Op de vraag of het condoom dan een klein wonder is, is de actrice broodnuchter. "Dat is een groot wonder", lacht ze hardop. "Wat moesten we zonder? Godzijdank."