De Britse prins Harry heeft vrijdag samen met zijn teamgenoten de zuidpool bereikt voor de Walking with the wounded-expeditie.

Dat meldt de organisatie.

Om één uur 's middags Nederlandse tijd bereikte "Team UK" met daarin onder andere de 29-jarige prins en enkele Britse soldaten het geografische zuidelijkste punt van de Aarde.

De prins verwachtte al om vrijdag aan te komen, dat meldde hij in een videoboodschap: "Vrijdag nog een halve dag en dan zijn we daar op vrijdag de dertiende. Ongelukkig voor sommige, gelukkig voor ons."

Tijdens de expeditie heeft de prins bijna 340 kilometer gelopen door de sneeuw, bij een gemiddelde temperatuur van 35 graden onder nul.

Met de reis wil de organisatie soldaten met mentale of fysieke tekortkomingen steunen. "Zij hebben de moed en het doorzettingsvermogen om hun doel te bereiken", aldus een woordvoerder.

De expeditie begon als een race tussen verschillende teams met als doel om als eerste de zuidpool te bereiken. Maar de organisatie besloot later om het competitieve gedeelte achterwege te laten vanwege het lastige terrein.

Walking with the wounded zet zich in voor soldaten die door een mentaal of fysiek ongeval niet meer kunnen werken in het leger. Zij worden vervolgens getraind en bijgestaan tijdens het zoeken naar nieuw werk.

Bekijk beelden: