Rafael van der Vaart en Sabia Engizek hebben vrijdag laten weten dat hun dochtertje donderdag na een zwangerschap van negentien weken stilgeboren is in het ziekenhuis in Hamburg.

''De klap van het onverwachte verlies is hard aangekomen. Rafael en Sabia vragen de media om terughoudendheid om dit verlies met de steun van hun naasten in privésfeer te kunnen verwerken'', zo staat in de verklaring.

Het zou het eerste kind zijn geworden voor het koppel. In oktober werd duidelijk dat Engizek zwanger was.

Van der Vaart heeft van zijn club HSV een paar dagen vrijaf gekregen, zo meldt technisch directeur Oliver Kreuzer. "Op zulke momenten is voetbal niet belangrijk."

"Een heel tragische situatie'', zegt Kreuzer. "We hebben Rafael vrij gegeven en hij krijgt al onze steun."

Van der Vaart zou eigenlijk zaterdag in de thuiswedstrijd tegen FC Augsburg zijn rentree maken na een enkelblessure die hij vorige maand opliep in de oefeninterland van Oranje tegen Colombia.

Engizek kreeg in het verleden al eens een miskraam. In 2008 beviel zij drie maanden te vroeg van een dochter, die kort na de geboorte overleed.

Van der Vaart heeft al een zoon samen met zijn ex-vrouw Sylvie Meis. Engizek is de moeder van drie kinderen, van wie zij er twee kreeg met haar ex Khalid Boulahrouz.