Galeriehouder Charles Saatchi heeft gedreigd om televisiekok Nigella Lawson 'kapot te maken' als zij zijn naam niet zou zuiveren nadat er een foto was verschenen waarop Saatchi haar naar de keel greep. 

Dat zei Lawson woensdag voor de rechtbank in een fraudezaak rond haar voormalige assistentes Elisabetta en Francesca Grillo.

De 53-jarige Lawson had naar eigen zeggen niet veel zin om te getuigen in de zaak van de gezusters Grillo, waarin veel details over haar privéleven naar buiten komen, omdat Saatchi haar eerder al veelvuldig treiterde.

Lawson en Saatchi trouwden in 2003 en gingen in juni uit elkaar na een ruzie in een restaurant waarbij Saatchi de tv-kok was aangevlogen.

'Moeilijk'

Elisabetta en Francesca Grillo staan terecht omdat ze jarenlang ongeoorloofd de creditcards van Saatchi en Lawson zouden hebben gebruikt.

"Het is heel moeilijk om te zien hoe iemand van wie je hield en op wie je vertrouwde, zoiets kon doen", zei Lawson over de assistentes.

"Diep in mijn hart geloof ik dat Lisa geen verkeerd persoon is, maar ik denk dat ze een moreel kompas mist."

Cocaïne

De twee zussen verklaarden eerder ook dat Lawson al meer dan tien jaar dagelijks harddrugs gebruikt. Dat ontkende de tv-kok woensdag. 

Wel gaf ze volgens Sky News toe dat ze in het verleden meerdere malen cocaïne heeft gebruikt. Ze is naar eigen zeggen niet verslaafd.

Lawson beweert de drug echter slechts een paar keer te hebben gebruikt. Zo gebruikte ze eind jaren negentig een paar keer cocaïne toen haar man John Diamond terminaal ziek was en in 2010 omdat ze door een moeilijke tijd ging. Diamond overleed in 2001 aan keelkanker.