Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam heeft een klacht ingediend bij televisiezender RTL over de grappen van Gordon in Holland's Got Talent

Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

De zanger vroeg aan een Aziatische kandidaat van het programma onder meer: "Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?" De opmerking haalde ook in het buitenland de media.

Het Meldpunt Discriminatie kreeg over de opmerkingen van het jurylid in totaal dertien klachten. Het Meldpunt heeft RTL middels een brief verzocht excuses te maken, maar de zender heeft vooralsnog niet gereageerd.

Volgens het Meldpunt kan Gordon als jurylid en bekende Nederlander onbewust een grote groep Nederlanders beïnvloeden. De opmerking "op grond van uiterlijke kenmerken die bedoeld is als humor" is volgens het Meldpunt stigmatiserend en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland.

Absurd

Gordon vindt het absurd dat het Meldpunt Discriminatie een klacht tegen RTL heeft ingediend. "Dat gaat toch nergens over", zei de zanger donderdag in de radioshow van Giel Beelen.

Het meldpunt kreeg dertien klachten over de opmerkingen van Gordon en stuurde RTL een brief met het verzoek excuses te maken. De zender heeft nog niet gereageerd op de kwestie.

Overdreven

De 46-jarige zanger vindt dat te overdreven is gereageerd op iets wat was bedoeld als grap. "Ik ben verre van racistisch", legt Gordon uit. "Ik zit daar met een functie als entertainer. Er worden honderd grappen gemaakt en sommige zijn niet zo leuk", legt hij uit. Volgens hem moet je in Nederland overal grappen over kunnen maken. "Iedereen kan hier vrij zeggen wat hij wil."