Carice van Houten heeft al heel wat seksscènes gespeeld, maar dat wil niet zeggen dat ze het tegenwoordig leuker vindt om te doen.

"Seksscènes zijn nooit heel leuk. Hoe ouder je wordt, hoe minder graag je ze wilt doen, maar het is nu eenmaal onderdeel van mijn vak", vertelt ze aan Grazia.

In Nederland vindt ze het iets minder erg om te spelen. "Omdat mensen me daar allemaal wel kennen. Ik zal daar meer grappen maken tijdens een ongemakkelijke seksscène. Dat doe ik in het buitenland niet, dat ligt daar veel te gevoelig."

Ook een eerste werkdag op een nieuwe filmset vindt Van Houten lastig. "Het zijn van die eerste schooldagmomenten waarvan ik heel onzeker word. Vinden ze me wel leuk? Zie ik er niet stom uit? Dat gevoel gaat helaas nooit weg."

Rode loper

Iets wat haar tegenwoordig wel makkelijker afgaat, is een rode loper betreden. "Vroeger kon ik echt niet de rode loper op zonder een drankje, terwijl ik nu mijn hart niet eens meer voel kloppen. Alleen met een nieuwe vriend over de rode loper gaan, dat is wél weer eng."

Toch showde de actrice onlangs haar vriend Kees van Nieuwkerk. "Op de eerste plaats deden we het omdat we allebei een beetje gek werden van het gejaag op ons. Maar daarnaast zijn we natuurlijk ook gewoon heel erg verliefd op elkaar, dus natuurlijk wil je dat dan ook laten zien."