Gordon verbijsterd over wereldwijde ophef na grap

Gordon heeft vol verbijstering kennis genomen van de wereldwijde ophef over zijn grappen in Holland's Got Talent. 

De zanger, die deel uitmaakt van de jury van het RTL-programma, vroeg aan een Aziatische kandidaat onder meer: "Welk nummer ga je zingen? Nummer 39 met rijst?" Die opmerking deed tot in de Verenigde Staten en China het nodige stof opwaaien.

"Laat ik voorop stellen dat het nooit en te nimmer mijn bedoeling is geweest om mensen te kwetsen dan wel onheus te bejegenen", zegt Gordon maandag in De Telegraaf.

"Ik doe dit jurywerk inmiddels al heel wat jaren en in de afgelopen tijd zijn er wel meer dingen gezegd en geroepen die wellicht grensoverschrijdend zijn, maar die nu eenmaal bij mijn persoonlijkheid passen en waardoor ik ook op deze plek zit."

Keuzes

"Als grappenmaker maak je soms keuzes wat je wel en wat je niet zegt en er zitten bij de honderden dingen die ik roep, altijd wel een paar opmerkingen die misschien minder grappig zijn."

"Ik ben in de verste verte geen racist. Dat is in mijn ogen iemand die met haat tegenover een bepaalde bevolkingsgroep staat en daar distantieer ik mij van. Het grapje tegen Xiao Wang is een onschuldig stigmatiserend grapje. Wellicht had het 'cabaret' geheten als Theo Maassen, Youp van 't Hek of Hans Teeuwen het hadden gezegd."

Bekijk de beelden:

Tibet

Dat buitenlandse media zo over hem heen vallen, vindt Gordon onbegrijpelijk. "Dat Amerikanen en Chinezen racisme zien in mijn grappen, heeft meer te maken met het feit dat racisme in hun land meer voorkomt. Daardoor worden mijn grappen hier waarschijnlijk makkelijker getolereerd."

"Amerika is het land waar dertig jaar geleden zwarte mensen niet in een bus mochten zitten met de blanken en de Ku Klux Klan nog steeds onderdeel is van de samenleving", stelt Gordon.

"China is het land waar mensen worden vermoord, die voor hun mening uitkomen en Chinezen richtten in Tibet een slagveld aan onder de bevolking en onderdrukken dat land. Nee, dan ben ik een trotse Nederlander die de mogelijkheid krijgt en neemt om op tv dit soort grappen te maken!"

Niet boos

Ook wil het jurylid nog benadrukken dat zender RTL 4 en de producent van de show achter hem staan. "Zij zagen geen reden om het fragment niet uit te zenden." En ook het 'slachtoffer' van de grap is niet boos, volgens Gordon.

"Meneer Xiao Wang zelf heeft zich nooit aangevallen gevoeld en het ook niet opgevat als zijnde racisme en dat is voor mij het belangrijkste en daarmee is de zaak gesloten."

Lees meer over:
Tip de redactie