HILVERSUM - Voor het eerst sinds de 'affaire-Oudkerk' zegt de aanstichtster van de kwestie die de Amsterdamse wethouder tot aftreden dwong, haar bedenkingen te hebben bij haar eigen handelen. Maar het woord 'spijt' neemt schrijfster Heleen van Royen niet in de mond.

In KRO-Magazine Studio zegt schrijfster Heleen van Royen deze week: ,,Het is wel zo dat als ik ergens een mooi verhaal hoor, dan wil ik dat opschrijven. Die drang is heel sterk. Die drang heeft me begin dit jaar genekt. Daaruit kan je leren dat je soms toch even nog een keer moet nadenken voordat je iets doet.''

Café

Heleen van Royen onthulde begin dit jaar in een column in Het Parool dat wethouder Rob Oudkerk van de gemeente Amsterdam prostituees bezocht en langs pornosites was gesurfd op een computer van de gemeente. De twee spraken hierover in een café in Hilversum. Volgens Oudkerk was het gesprek vertrouwelijk, tenminste niet voor publicatie bedoeld.

Van Royen zegt in Studio de voormalig wethouder nadien nog een keer te hebben gesproken. Op de gracht kwam ze hem toevallig tegen. ,,Toen hebben we even gepraat. Dat was op zich een goed gesprek. We gaan er niks over zeggen'', aldus Van Royen.

Heleen van Royen is zondag de eerste gast in de reeks Zomergasten van de VPRO. Het avondvullend programma laat door de gast aangedragen televisiefragmenten zien. Collega-schrijver Joost Zwagerman leidt het programma.