PEKING - Wie van plan is de memoires van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton in de Mandarijnse vertaling te gaan lezen, kan een aantal opzienbarende onthullingen tegemoet zien. Zo schrijft Clinton volgens de vertalers dat hij een groot bewonderaar is van de voormalige Chinese leider Mao Zedong. Dat berichtte de Britse krant The Times woensdag.

Clinton prijst in de Mandarijnse versie van zijn boek uitvoerig de onuitputtelijke wijsheid van de Grote Roerganger, wiens beroemdste uitspraken hij voortdurend aanhaalt. Ook Mao's opvolgers worden overladen met complimenten. Vooral de "wetenschappelijke theorieën'' van Deng Xiaoping zouden een belangrijke inspiratiebron zijn geweest voor de ex-president.

'Rode boekje'

"China is een mysterieuze en unieke plaats'', laten de Chinese 'vertalers' Clinton schrijven. "Ik kan alleen maar verwonderen over de grootse uitvindingen van de Chinezen'', aldus Clinton in zijn 'rode boekje'.

Kritische uitlatingen over China in de originele versie, zijn voor het gemak weggelaten. Zo rept de vertaling met geen woord over Clintons kritiek op de mensenrechtensituatie in China. Ook de passage waarin hij vertelt over de marteling in een Chinese gevangenis van een van zijn docenten aan de universiteit, komt niet voor in de Mandarijnse editie.

Clintons boek, de echte versie, is ook verkrijgbaar in China, voor ruim 25 euro bij de betere boekhandel. De achterzijde van de vertaalde versie vermeldt een adviesprijs van 3,30 euro maar het boek is bij de meeste straatverkopers in Peking voor iets meer dan 1 euro te koop. De voorraden zijn nauwelijks aan te slepen.

Beckham

Clinton is niet de eerste beroemdheid die het slachtoffer wordt van de Chinese vertaalkunst. Eerder leukten Chinese boekpiraten de memoires van voetballer David Beckham op met antieke Chinese zegswijzen. De vertaling van het vijfde boek over Harry Potter lag zelfs al in de Chinese boekwinkels voor schrijfster J.K. Rowling het origineel af had. Ook de autobiografie van Clintons vrouw Hillary viel ten prooi aan de Chinese censuur.