Isa Hoes hoopt nog steeds op meer uitleg van haar man Antonie Kamerling over zijn zelfmoord. 

"Dat briefje is te kort", vertelt Hoes aan het AD over de afscheidsbrief die Kamerling in 2010 achterliet. 

"Wat hij schreef houd ik voor mezelf, maar eigenlijk hoop ik nog steeds dat er een langere verklaring met de post komt."

Drie jaar na Kamerlings dood beseft Hoes dat er niet meer uitleg komt. Hoewel Kamerling niet alle vragen over zijn beslissing beantwoordde, kon Hoes al snel berusting vinden.

"Meteen dacht ik: volgens mij is het goed zo", vertelt Hoes over het moment waarop ze haar man vond. "Jij bent heel rustig. Zo kalm heb ik je misschien al een jaar niet meer gezien. Ik hoop zo dat hij die vrede ook voelt, dat hij van boven nu tevreden naar ons kijkt."

Boek

Hoes schreef een boek over haar leven met Kamerling, die last had van depressies. "Als ik had geweten hoe zwaar het schrijven was, had ik het niet gedaan", vertelt Hoes over het boek Toen Ik Je Zag, dat vanaf donderdag in de winkels ligt.

"In 4,5 maand heb ik bijna twintig jaar herbeleefd. Dat was soms heel moeilijk. Steeds moest ik opnieuw door al die heftige periodes."

Terugblikkend op haar leven met Kamerling zegt Hoes dat ze geen spijt heeft. "Natuurlijk heb ik tijdens het schrijven gedacht: had ik maar dit, of had ik maar dat. Maar ik weet dat het zo niet werkt. Met die wetenschap die ik toen had, heb ik gedaan wat ik kon. Ik heb geen spijt. Ik heb alles gegeven."