AMSTERDAM - Het voormalig sekssymbool Omar Shariff wordt woensdag 10 april 70 jaar. Met zijn slaapkamerogen en gesoigneerde snorretje deed de filmlegende duizenden vrouwen jarenlang zwijmelen. Zelfs op latere leeftijd en met grijs haar bleef hij onweerstaanbaar.

Niet alleen filmliefhebsters lagen aan zijn voeten. In het echte leven had Omar relaties met tegenspeelsters als Barbara Streisand en Catherine Deneuve. Als echte gentleman heeft hij echter nooit opgeschept over deze 'veroveringen'.

De ster is al jaren geleden uit de publiciteit verdwenen, maar heeft zichzelf voor altijd onsterfelijk gemaakt met zijn rol als Dr. Zhivago en als Ali, de vriend van Lawrence of Arabia. Voor die rol kreeg hij een Oscar.

De film Funny Girl met tegenspeelster Barbra Streisand heeft nog heel wat stof doen opwaaien. De film draaide in de tijd van de zesdaagse oorlog tussen Egypte en Israël. In het verhaal heeft een joodse vrouw (Streisand) een verhouding met een Egyptenaar (Shariff). De Arabische wereld publiceerde overal filmposters van het kussende paar en bestempelde Shariff als ultieme verrader. Hierop verkocht hij zijn huis in Egypte en vestigde zich voorgoed in Hollywood.

De Duitse site Glamour