Huub Stapel heeft niets met katholieke kerk

Huub Stapel moet niets hebben van de katholieke kerk. De geboren Limburger kreeg het katholieke geloof met de paplepel ingegoten, maar viel al snel van zijn geloof.

"Ik vind het een volstrekt overbodig instituut dat mensen nodeloos bang maakt en niet thuis geeft als je het nodig hebt", aldus de acteur.

"Wat ik van de Heer vind, is helemaal erg, want die heeft zich helemaal afgemeld in Rwanda en Auschwitz. En het zijn altijd de arme sloebers die door de rampen worden getroffen", gaat de 58-jarige Stapel verder. "Er is nooit een tsunami op de P.C. Hooftstraat. Dus er is iets fundamenteel mis met dat geloof."

Pastoor

In het drama Hemel op Aarde, dat in januari in de bioscopen verschijnt, speelt Stapel een pastoor in een Limburgs dorp.

Hij staat de 15-jarige Bart, een hoofdrol van Bram van Schie, met wijze raad bij tijdens diens perikelen in de puberteit, zoals zijn eerste echte verliefdheid. "Het is in de film heel mooi om te zien hoe Barts verliefdheid toeneemt en zijn geloof met dezelfde vaart afbrokkelt", vindt Stapel.

Jeroen van Koningsbrugge speelt Barts vader, een man die zelf worstelt met het geloof en niets moet hebben van de pastoor. De 40-jarige Brabantse acteur moet toegeven dat ook voor hem het belijden van het geloof vooral iets uit zijn kinderjaren was.

"Ik deed altijd net of ik aan het bidden was", lacht Van Koningsbrugge. "Voor mij waren het de eerste acteerlessen. Ik zei gewoon fonetisch het riedeltje op en als ik daarmee wegkwam, was ik helemaal tevreden."

Lees meer over:
Tip de redactie