Aangifte tegen John van den Heuvel om ontvoering

De grootouders van een 7-jarig Surinaams jongetje dat twee weken geleden door zijn vader is meegenomen naar Nederland, doen aangifte wegens ontvoering tegen journalist John van den Heuvel. 

Dat heeft Monique Vos, de advocate van de grootouders, woensdag in Paramaribo gezegd.

De vader haalde het kind van het schoolplein van zijn school in Paramaribo en nam het mee naar Nederland.

Hij ondernam een en ander onder begeleiding van Van den Heuvel en zijn tv-programma Ontvoerd. De Surinaamse politie verdenkt de vader van ontvoering en onderzoekt de rol van Van den Heuvel nog.

Woensdag oordeelde de rechter in Rotterdam in een kort geding dat de vader het kind moet teruggeven aan de grootouders. 'Ontoelaatbare eigenrichting', vindt de rechter de actie van de vader. De vader gaat tegen de uitspraak in hoger beroep, aldus Van den Heuvel in een reactie. Dit zal binnen een paar dagen dienen, verwacht hij.

Teleurgesteld

Van den Heuvel en de vader zijn verbaasd en teleurgesteld dat de rechter het belang van het kind ondergeschikt heeft gemaakt. Volgens hen is juridisch helder dat de vader het gezag over het kind heeft.

De redactie van Ontvoerd heeft dit uitgebreid onderzocht, ook samen met het Centrum Internationale Kinderontvoering. Van den Heuvel voelt zich ook gesterkt door de beslissing van het ministerie van Buitenlandse Zaken door de jongen in Paramaribo een paspoort te verstrekken zodat hij Suriname kon verlaten.

Ook de grootouders waren verrast door de uitspraak van de rechter, maar dan in positieve zin. Volgens advocaat Vos hadden ze de hoop al opgegeven hun kleinzoon terug te krijgen.

Raad voor de Kinderbescherming

Over de vraag wie de voogdij van de jongen heeft, lopen verschillende juridische procedures in Nederland en Suriname. In Nederland heeft de vader het gezag over zijn zoon gekregen, terwijl in Suriname het voogdijverzoek door de grootouders is afgewezen. In beide zaken loopt een hoger beroep..

De rechter heeft bepaald dat de jongen over een week aan zijn grootouders moet zijn afgegeven, in samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming.

Lees meer over:
Tip de redactie