AMSTERDAM - Acteur Daan Schuurmans gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe Nederlandse advocatenserie. De KRO en de NCRV gaan de reeks, die luistert naar de werktitel Gouden Generatie, in de winter van 2005 uitzenden. In eerste instantie hebben de omroepen afleveringen besteld. Dat heeft producent Alain de Levita van NL Film & TV in de nacht van donderdag op vrijdag bekendgemaakt.

"Het wordt geen tweede Pleidooi", legt De Levita uit. "De serie wordt meer geënt op de bekende Amerikaanse advocatenseries". Gouden Generatie verhaalt over de besognes van een vooraanstaand advocatenkantoor in Amsterdam. Er ontwikkelt zich gedurende de reeks een machtsconflict tussen de oude partners en de nieuwe garde strafpleiters.

De schrijvers van Gouden Generatie laten zich mede inspireren door rechtszaken die daadwerkelijk hebben gespeeld. Om de rechtsgang zo waarheidsgetrouw mogelijk te reconstrueren wordt het scenaristenteam begeleid door de bekende strafpleiter Nico Meijering. Eerder diende Meijering ook het productieteam van de succesvolle serie Pleidooi van advies.

De opnames van de serie beginnen dit najaar. En van de regisseurs is in elk geval Pim van Hoeve, die eerder onder meer de serie Westenwind en de films Liever verliefd en Snowfever maakte.