Michael Jackson Estate, het fonds dat het nalatenschap van Michael Jackson beheert, sleept een Japanner en drie Japanse bedrijven voor de rechter. 

Zij zouden zonder toestemming foto's van de King of Pop gebruiken voor prullaria als handdoeken en sleutelhangers.

Vorige week verloren de Jacksons nog een zaak tegen concertpromotor AEG.

Ryosuke Matsuura en de bedrijfjes Michael Jackson Asian Rights, Michael Jackson Enterprises en Michael Jackson World brengen onder meer handdoeken, mokken, sleutelhangers en aanstekers met de King of Pop op de markt.

De producten hebben volgens het fonds in totaal een waarde van 123 miljoen yen, ruim negenhonderdduizend euro. In de vorige maand ingediende rechtbankdocumenten vraagt het fonds niet om geld. Wel eisen ze dat de spullen met de naam of beeldtenis van artiest uit de schappen worden gehaald.

Slaatje

"Veel Japanse fans worden misleid", stelt het fonds. "Michael was dol op zijn fans in Japan. Zij zouden geautoriseerde, authentieke Michael Jackson-spullen moeten kunnen kopen." Volgens de Jacksons proberen de Japanners een slaatje te slaan uit de dood van de artiest door te doen alsof ze bepaalde rechten in handen hebben.

Michael Jackson stierf in juni 2009. Hij is nog steeds razend populair in Japan. Jacksons moeder Katherine en de drie kinderen van de King of Pop moeten van de erfenis kunnen leven.