AMSTERDAM - De sciencefiction film Thunderbirds ging woensdag in première. De film isgebaseerd op de populaire televisieserie uit de jaren zestig van de vorigeeeuw. Bij velen zal de herinnering aan de serie nostalgische gedachtenoproepen. Maar wie marionetten verwacht komt bedrogen uit. RegisseurJonathan Frakes koos er voor om de poppen in de kast te laten en gebruikteechte acteurs.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Thunderbirds is de naam van een internationale reddingsorganisatie, diebestaat uit de leden van een rijke familie. Bij grote rampen rukken onder deleuze 'Thunderbirds are GO!' futuristische voertuigen uit om met hi-techsnufjes gewaagde reddingsoperaties uit te voeren. De rollen in deoorspronkelijke serie uit de jaren zestig, werden allemaal gespeeld doorhouten poppen.

De houten poppen keren in de nieuwe film niet terug. "De serie uit de jarenzestig was voor die tijd zo goed gemaakt, dat het nergens op zou slaan omdat na te doen," legt Frakes uit. "De serie was op zijn eigen manier algeweldig, het had zijn eigen charme en daar moet je niet aan komen." Derollen worden nu gespeeld door onder andere Brady Corbet en Anne Hudgens.

Voor acteurs Corbet (15) en Anne Hudgens (15) was de Thunderbirds film huneerste grote productie. Samen met Soren Fulton spelen zij de drie helden dieer uiteindelijk voor zorgen dat de Thunderbirds gered worden van hunondergang. Hiermee verdienen zij zelf ook de status van Thunderbird. Corbeten Hudgens kenden het fenomeen Thunderbirds niet voor ze aan de filmbegonnen. Dat is nu wel anders. Beiden neuriën desgevraagd enthousiast hetintronummer dat al in de jaren zestig al legendarisch was.

"Wat de meeste indruk op me maakte was de set waarin de film werdopgenomen," aldus Corbet. "Dat was echt ongelofelijk, zo groot engeavanceerd. Ik denk dat ik zoiets nooit meer meemaak." Voor Hudgens is hetallemaal erg snel gegaan. "Ik kom uit een klein plaatsje in Oregon waarwelgeteld één stoplicht staat. Mijn wereld was dus heel klein. Nu reis ik dehele wereld rond, dat is toch ongelofelijk," aldus de jonge actrice.

Frakes is niet erg bescheiden over zijn eigen productie. "Ik denk dat dezefilm een nog grotere hit wordt dan het in de jaren zestig al was. Het is eenvoor de hele familie. Voor kinderen gaat er een wereld open, met alletechnische apparatuur die de Thunderbirds tot hun beschikking hebben. Envoor volwassenen zit er genoeg humor in die kinderen niet begrijpen. Verderspelen er goede acteurs mee. Iedereen kent bijvoorbeeld Anthony Edwards alsDr. Greene uit ER. In deze film herken je hem amper als zodanig," aldus eenuiterst tevreden Frakes. (c) Novum Nieuws