AMSTERDAM - Na zes jaar lezen heeft mega-ster Oprah Winfrey er genoeg van. Haar boekenclub wordt per direct opgeheven. Een harde slag voor de boekverkopers, want Oprahs naam was goed voor een gegarandeerde miljoenen verkoop.

De talkshow-host heeft zes jaar lang elke maand een boek 'uitverkoren' en gepresenteerd in haar boekenclub. Een gigantische stijging in de verkoop was altijd het gevolg: gewoonlijk worden er van een titel nauwelijks meer dan 30.000 exemplaren verkocht, met Oprah's naam er aan verbonden gingen nu wel een miljoen of meer exemplaren over de toonbank. Oprah's reden: "Ik kan de laatste tijd niet genoeg boeken meer vinden waar ik echt gepassioneerd over ben."

Winfrey koos de afgelopen jaren steeds boeken uit over mensen die een bijzondere emotionele gebeurtenis hadden meegemaakt. Ook het thema rassendiscriminatie was favoriet. De meeste boeken waren geschreven door vrouwelijke auteurs.

De boekverkopers vinden Oprahs argument om de club op te doeken 'beledigend', want volgens hen zijn er nog zó veel mooie titels te ontdekken. Ze vermoeden dat er een andere reden achter schuilt. Als een tv-aflevering van de Oprah Winfrey-show alleen over boeken gaat, heeft dat een daling van de kijkcijfers tot gevolg. Men wil blijkbaar geen boekenshows op tv. En dus moet ook de boekenclub er aan geloven.