3FM-dj Giel Beelen riep maandag in zijn uitzending 30 september uit tot Nationale Broer en Zus-dag.

Hij deed dit ter nagedachtenis aan zijn zus Saskia, die vorige week overleed aan de gevolgen van kanker.

In de uitzending riep hij iedereen die een broer of zus heeft op om even te laten weten hoeveel diegene voor hem of haar betekent. "Ik moest iets met het gevoel van de afgelopen week", legt Beelen maandag uit.

"Ik ben iemand die op de radio alles met de luisteraars deelt, dus ook deze vreselijke gebeurtenis." De dj wilde er een positieve draai aan geven.

"Het verlies van mijn zus heeft me wel weer enorm doen beseffen dat je er nu uit moet halen wat erin zit. En dat je dus ook dingen moet uitspreken die je denkt: bijvoorbeeld wat je voor je broer of zus voelt."

In de ochtendshow kwamen veel luisteraars aan het woord die het initiatief omarmden. Ook op Twitter en Facebook genereerde het idee van Beelen honderden reacties. Veel mensen reageerden ook op zijn oproep om leuke foto´s met een broer of zus in te sturen.

Traditie

De 36-jarige radiomaker wil er een traditie van maken. "We hadden in de uitzending een paar familieleden die elkaar al jaren niet hadden gesproken", zei hij.

"Maar je kan natuurlijk ook gewoon een sms'je sturen waarin je je gevoelens voor je familieleden even onder woorden brengt. Al levert het maar een glimlach op, dan is de dag wat mij betreft al geslaagd."