Tegen Galid A., de ex-partner van de dochter van tv-presentator Henny Huisman is tachtig uur werkstraf geëist.

De helft daarvan zou voorwaardelijk opgelegd moeten worden. A. wordt verdacht van belediging, smaad en bedreiging. Dat heeft de officier van justitie vrijdagmorgen voor de rechtbank in Alkmaar geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) staat vast dat A. zich schuldig heeft gemaakt aan belediging van zijn ex-partner en smaad en bedreiging aan het adres van haar vader.

Behalve de werkstraf vroeg de officier de rechtbank A. te veroordelen tot ruim 6000 euro schadevergoeding. A. was zelf niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak.

In verwachting

De verdachte had tussen eind 2010 en eind 2011 een relatie met Huismans dochter Lobke. In die periode trok hij bij haar in en raakte zij van hem in verwachting. In december 2011 werd hun zoontje Julius geboren. De verstandhouding tussen het stel was door drankgebruik en aanvallen van verbale agressie van A. toen al ernstig verslechterd.

Kort na de geboorte van hun zoontje ontvluchtte de vrouw haar eigen huis en trok zij bij haar ouders in.

Bedreigd

Henny Huisman was op dat moment naar eigen zeggen ook al bedreigd door A., die hem belde tijdens een vakantie op Bonaire in augustus 2011. Daarbij zou A. hebben gezegd: ''Ik ben een hoge militair geweest. Ik salueer, richt mijn pistool op jou en schiet." Een dag later volgde een excuusmail. Huisman was toen al hals over kop naar huis teruggekeerd

Huisman zocht om ruchtbaarheid te vermijden aanvankelijk een oplossing binnen de familiekring. In februari 2012 kwam de affaire echter op straat te liggen door een mail van A. aan De Telegraaf. Hierin betichtte A. Huisman er onder meer van dat hij hem zijn zoon had afgenomen. Nadat de media op de zaak waren gedoken, volgden de aangiften tegen de voormalige schoonzoon.

A.'s advocaat Jos Rijser vroeg vrijdag gedeeltelijke vrijspraak. Hij vond dat zijn cliënt op onderdelen fout is geweest, maar benadrukte dat de familie Huisman zelf niet vrijuit gaat in de wijze waarop de zaak is geëscaleerd.