SYDNEY - Een Britse toerist heeft op een rommelmarkt bij Melbourne voor een prikkie een ouwe koffer vol waardevolle Beatles-spullen gekocht. Mogelijk zitten er zelfs nooit eerder ontdekte geluidsopnamen in. Muziekliefhebbers staan op hun kop, maar critici betwijfelen de waarde van de inhoud en juristen temperen de feestvreugde.

De gedeukte koffer bevat vierhonderd foto's en verzegelde geluidsbanden waarop een sticker met de tekst 'Abbey Road' is geplakt, destijds de opnamestudio van de Beatles. Deskundigen vermoeden dat het gaat om het vermiste archief van Mal Evans, een vriend van de Beatles. Deze trouwe fan werkte jaren voor de Fabulous Four en zong ook wel eens tijdens opnamen mee op de achtergrond. Anderen zeggen dat zo'n archief nooit vanuit Groot-Brittannië op een rommelmarkt in Australië terecht heeft kunnen komen.

Nadat de Beatles uit elkaar waren gegaan, vertrok Evans naar Los Angeles waar hij in 1976 werd doodgeschoten. Mochten de spullen van Evans zijn, dan zijn ze in feite eigendom van de Beatles, omdat Evans voor de band werkte, stellen Australische juristen. En zelfs als de Britse toerist ze mag houden, dan mag hij niets met de opnames doen, omdat hij er geen copyright over heeft, waarschuwde de Australische Copyright Council.