Oprah Winfrey is tijdens een recent bezoek aan Zwitserland naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van racisme.

Een verkoopster weigerde de talkshowhost, een van de rijkste vrouwen ter wereld, te helpen in een chique tassenzaak in Zürich. De tassen zouden “te duur” zijn voor de presentatrice.

De presentatrice had interesse in een tas van omgerekend ruim 28.000 euro. "In de winkel vroeg ik of ik een zwarte tas mocht zien. De verkoopster weigerde omdat de tas te duur zou zijn en liet mij een goedkopere zien", aldus Winfrey in een interview met Larry King van Entertainment Tonight.

Winfrey, die in Zwitserland was voor de bruiloft van Tina Turner, besloot de winkel zonder veel ophef te verlaten. “Ik had er op twee manieren mee om kunnen gaan”, vertelt ze. “Ik had heel kwaad kunnen worden, maar wat heeft dat voor zin."

Misverstand

De eigenerasse van de winkel doet het voorval af als een 'misverstand'. "We hebben geen gezichtsherkenning in de zaak", zegt ze tegen de Zwitserse boulevardkrant Blick.

Bekijk een interview met de eigenaresse van de winkel:

De voorzitter van de betrokken winkeliersvereniging noemt het voorval 'totaal onacceptabel'. Markus Hünig liet de Zwitserse krant Tages-Anzeiger weten nooit eerder van een dergelijk voorval op de hoogte te zijn gebracht.

Oprah Winfrey's vermogen wordt op 2 miljard euro geschat. Haar talkshow wordt in Zwitserland niet uitgezonden.