René van der Gijp heeft veel stof doen opwaaien toen hij maandagavond tijdens Voetbal International uitspraken deed over homo's in de voetbalwereld. 

Van der Gijp zei tijdens het programma op RTL7 dat er volgens hem maar nauwelijks homo's zijn in de voetballerij.

"Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel een of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's."

Volgens hem stoppen homoseksuele voetballers al op jonge leeftijd met de sport omdat het niets voor ze is. Op schertsende toon zei Van der Gijp vervolgens dat ze dan liever in een kapperswinkel gaan werken in het weekend.

Bekijk het fragment:

KNVB

De KNVB is verbaasd over de uitspraken van Van der Gijp. De voetbalbond wil het taboe rond homoseksualiteit in de voetbalsport graag doorbreken.

''Het is duidelijk hoe de KNVB erover denkt; we hebben vorige week immers een helder statement gemaakt'', aldus de bond over de voetbalboot die meevoer met de botenparade tijdens de Gay Parade. ''We voelen ons nu dan ook niet geroepen om op dergelijke onzinnige uitspraken te reageren.''

Wilfred Genee

Van der Gijp begrijpt helemaal niks van de commotie. "Ik word nu op Twitter weggezet als homohater en dat zegt me helemaal niks. Als er iemand altijd zegt dat iedereen moet doen wat hij wil, ben ik het wel."

Hij snapt niet waarom er altijd gekeken wordt naar het landelijk gemiddelde als het op homo's aankomt. "Ik heb er in al die jaren dat ik actief ben geweest in de voetbalwereld niet één ontmoet. We proberen iets te maken wat er gewoon niet is."

Van der Gijp staat nog steeds achter zijn uitspraak dat er nauwelijks homoseksuelen zijn in de voetballerij. "Wat willen ze dan van mij horen? Dat het wemelt van de homo's? Dat is gewoon niet zo", benadrukt de oud-voetballer.

Volgens hem is er ook absoluut geen antipathie tegen homo's. "Er is iets met dat voetbal, dat ze homo's niet zouden accepteren. Maar het is helemaal geen issue. De voetbalwereld is juist heel tolerant."

De tv-persoonlijkheid heeft op zich geen moeite met de KNVB en de oud-spelers die afgelopen zaterdag meevoeren met de Canal Parade. "Maar al gaan ze met tien boten meedoen, alsof het probleem dan is opgelost?"

RTL

Presentator Wilfred Genee wil niet uitgebreid op de uitzending ingaan. ''Ik kijk niet helemaal op van de reacties die het losmaakt'', zo zegt hij. ''Het zijn uitspraken van René van der Gijp. Als ik reageer, wordt het alleen maar groter.''

RTL blijft achter Van der Gijp staan. "De mannen geven hun mening aan tafel en dat heeft Van der Gijp ook gedaan. Volgens ons was dat binnen de grenzen", laat een woordvoerder weten. "Hij beledigde niet en hij probeerde zijn mening met humor te verkondigen."

De woordvoerder benadrukt dat de zender achter het programma staat. "Maar misschien niet achter wat hij zegt. Mensen kunnen hier wat van vinden en dan heb je een discussie", legt de woordvoerder uit die ook opmerkt dat het belangrijk is dat er altijd verschillende geluiden aan tafel te horen zijn.

Te kijk

Het COC vindt dat VI zichzelf te kijk heeft gezet met de uitspraken. ''Het is typisch voetbalhumor die je daar over tafel ziet gaan, maar tussendoor hoor je een vlijmscherpe analyse over de situatie van homo's in het voetbal'', reageert Tanja Ineke, voorzitter van het COC.

Ook Johan Derksen zei in de uitzending dat hij nog nooit een homo in het voetbal is tegengekomen: ''Jongens gaan op hun zesde voetballen en als je dan homo bent hou je het op je veertiende voor gezien.''

''Of je blijft je hele voetballeven in de kast'', zegt Ineke. ''De sfeer aan de tafel in het programma is ook de sfeer die op het voetbalveld en in de kleedkamer heerst. Als jonge homo is dat een hele nare, zelfs bedreigende omgeving."

"Het erge is ook dat er niemand is binnen zo'n club die zegt: houd er eens mee op. Dat is wat de KNVB onder meer met de inzet van een boot op de Gay Pride probeert te bereiken. Gelukkig zijn er ook andere rolmodellen in het voetbal, behalve de mannen van Voetbal International.''