Collega's van acteur Marc van Uchelen reageren maandag geschokt op het bericht dat hij overleden is.

"Kan het niet geloven", schrijft acteur Bas Muijs op Twitter.

Van Uchelen is op 42-jarige leeftijd gestorven. Hij speelde op jonge leeftijd de rol van Anton Steenwijk in de film De Aanslag en was later te zien in onder meer films van Eddy Terstall en de tv-serie Divorce. Hij was getrouwd met actrice Lies Visschedijk.

"Ik ben geschokt door het overlijden van Marc", zegt Monique van de Ven tegen RTL Boulevard. "Het was een fantastische jongen en een fantastische acteur", aldus de actrice. "Dit had hem niet mogen overkomen."

Collega Laus Steenbeeke, bekend van Het Klokhuis, reageert op de Facebookpagina van Van Uchelen: "Wat een schok! Lieve Marc rust zacht!"

Acteur Roeland Fernhout liet eveneens een bericht achter op Facebook: "Dag Lieve Marc." Jon van Eerd schrijft op Twitter dat hij 'keihard weer met een klap op aarde' kwam door het bericht. "Stil van. Ik wens Lies zoveel sterkte."

Terstall

Regisseur Eddy Terstall heeft vrijwel alleen maar goede herinneringen aan Marc van Uchelen. Dat vertelt Terstall maandag, in een reactie op het nieuws van de dood van de 42-jarige acteur en regisseur. "Je kon met niemand zo goed feesten als Marc", vertelt Terstall.

"Hij was altijd de voortrekker in de groep: op zulke momenten was geen uitdaging hem te veel. Je kwam met hem altijd in de gekste kroegen en op de vreemdste plaatsen."

Dit soort avonden beleefden de mannen vooral in hun studententijd. "Sinds hij een gezin had, zagen we elkaar minder. Zo gaan die dingen. Marc had altijd gelijk, net als Martin Koolhoven, die er ook elke avond bij was. Zij waren een geweldig duo om mee aan de slinger te gaan."

Duistere kant

Terstall regisseerde Van Uchelen in vijf films, waaronder Hufters & Hofdames en Rent-a-Friend. "Hij speelde enorm in een stijl waar ik erg van houd: heel onderkoeld. Hij kon elke emotie uitspelen door slechts zijn wenkbrauwen en hondenogen te gebruiken. Hij had ook een feilloze timing als het om humor ging."

Het hielp ook dat Van Uchelen een opleiding had gevolgd als regisseur. "Hij wist als geen ander waar het in een verhaal om draaide", legt Terstall uit.

"Dat beperkte zich niet alleen tot zijn eigen rol." Dat de acteur/regisseur ook duistere kanten had, was in zijn vriendengroep wel bekend. "Hij was een intens mens - in alle opzichten."